Tijd is een afstand - Dorien de Wit

Tijd is een afstand bestaat uit drie korte audiowandelingen op drie bijbehorende locaties. Deze bieden een aldoor wisselend perspectief op de plek waar je bent.

Tijdens de wandeling wordt er in- en uitgezoomd, beweeg je tussen heden, verleden en toekomst, feit en fictie. De stappen die je als wandelaar zet zijn verplaatsingen in de ruimte, terwijl de tijd verstrijkt. De plaats waar je bent wordt een reis.

Het kunstwerk The making off Film Over de kunstenaar Foto's

Door het bouwrijp maken van het gebied is de route deels niet toegankelijk. De audiowandelingen zijn in willekeurige volgorde te beluisteren via je eigen smartphone.

Ga naar tijdiseenafstand.nl en selecteer de juiste wandeling. Gebruik je koptelefoon voor de beste luisterervaring.

Waar eindigt het verleden en begint de toekomst? In het hier en nu, in de blik die de wandelaar op het landschap werpt.

Visie
Voor dit groene gebied langs de Waal, dat ik als oud-Nijmegenaar ken, staan grote veranderingen op stapel. Er zijn vele plekken aan te wijzen waar oud en nieuw elkaar ontmoeten, soms duidelijk zichtbaar, op andere plekken meer verborgen. Het intrigeert mij hoe je in dit veranderende landschap verleden, heden en toekomst kunt waarnemen op één plek, in hetzelfde moment.

Naarmate dit gebied de komende tijd verder transformeert, door aanleg van nieuwe wegen, woonwijken, een stadskern en een gracht, zullen deze verschillende 'tijdslagen' van verleden, heden, toekomst zich ook steeds verschillend tot elkaar verhouden.

The making off
Het kunstwerk dat ik heb gemaakt voor dit gebied is geen visuele ingreep in het landschap; het is onzichtbaar en jij als wandelaar brengt het tot leven. Tijd is een afstand bestaat uit drie audiowandelingen op drie locaties: de Woenderskamp, Fort Beneden Lent en de Zaligebrug over de Spiegelwaal.

Op elke locatie is een bijbehorend audiofragment te beluisteren van ongeveer 8 minuten via je eigen smartphone, terwijl je door het landschap wandelt. Elk audiofragment biedt een nieuw perspectief op de plaats waar je bent. De focus beweegt tussen verleden en toekomst, feit en fictie. De stappen die jij als wandelaar zet, zijn verplaatsingen in de ruimte maar ook verplaatsingen in de tijd. Zo wordt de plaats een reis.

Dorien de Wit (1980) is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze werkt met fotografie, video, tekeningen, installaties, tekst en wandelingen. Na haar afstuderen aan de kunstacademie in 's-Hertogenbosch volgde zij de master Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Haar proza en poëzie verschenen onder meer in Hollands Maandblad en Revisor.

Wil je meer kunstwerken zien? Kijk dan hier!

Afbeeldingen

Op de kaart