Parfumatorium - Theodora Kotsi-Felici

1879 keer bekeken

Hof van Holland, Woenderskamp en Koudenhoek (voormalig Broodkorf). Nu nog braakliggende terreinen aan de zuidrand van de Waalsprong met een geweldige ligging aan de Waal, pal naast het rivierpark. Straks het kloppende hart van de Waalsprong. Tot die tijd is er in dit gebied de wandel- en fietsroute met beeldende kunst Hof van HolLandArt.  De werken vertellen u het verhaal over de landschappelijke geschiedenis, de verwachte transformatie en de toekomstige ontwikkelingen. Zodat u ook nu al deze locaties kunt bezoeken en beleven.

Lees meer

Volgens een oude bloemenkweker was vroeger in het dorp Lent de geur van bloemen sterk aanwezig. Om de transformatie van Lent in een artistieke metafoor te vangen heeft de kunstenaar bloemen geplukt uit de tuinen van mensen om er parfums van te kunnen maken.

Het kunstwerk The making off Film Over de kunstenaar Foto's

 

Het kunstwerk

Naast de 16 parfumflessen, met ieder een eigen code, staat op de plattegrond aangeven waar de bloemen precies geplukt zijn. Het betreft verschillende locaties in Lent waar vroeger kassen stonden. PARFUMATORIUM is een samenstelling van de Latijnse woorden ‘ perfumare’ dat doorheen roken betekent en het woord ‘observatorium’. Hierdoor suggereert de kunstenaar dat dit een plek kan zijn voor contemplatie (over het einde aan de glastuinbouw in Lent) en voor observatie.

 

The making off

Theodora is geïnspireerd door geschiedenis en gaat vaak op zoek naar boeiende momenten van structurele veranderingen en onderzoekt wat hun invloed is op de samenleving. Haar rol ten dienste van haar projecten is flexibel, heel vaak gedraagt zij zich als antropoloog, wetenschapper, curator, historicus of een teler. Bij het realiseren van haar projecten werkt zij niet alleen. Haar klankborden zijn gemeentes, instanties, instellingen, ondernemingen en niet geheel onbelangrijk de bewoners die in de nabijheid van haar projecten wonen zoals in haar laatste project ‘Parfumatorium’. De reden voor deze samenwerking is niet alleen gelegen in het feit dat zij het project maatschappelijk ondersteunen, maar wil de kunstenares ze juist betrekken bij het maakproces om de sociale cohesie te stimuleren.

 

Film

 

Over de kunstenaar

Theodora Kotsi-Felici is geboren in Athene en woont sinds 1999 in Nederland. Zij studeerde grafisch vormgeving in Athene en culturele antropologie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Daarnaast behaalde zij een bachelor-en masterdiploma in ‘Autonome Beeldende Kunst’ bij AKV/st. Joost in Breda. In 2015 ontving zij een Werkbijdrage Jong Talent van de Mondriaan Fonds om haar artistieke praktijk verder te ontwikkelen.


 

 

 

Openbare ruimte
De openbare ruimte is het werkveld waar Theodora haar projecten realiseert. Zij heeft diverse projecten opgezet en uitgevoerd zowel in Nederland als in het buitenland.

Door interventies te doen in openbare ruimtes stelt Kotsi-Felici in vraag hoe democratisch deze ruimtes zijn. Zij is gefascineerd door het creëren van ruimte en nieuwe voorwaarden – dat een katalysator is voor het plaats vinden van sociale actie - waar zij mensen uitnodigt deel te nemen.

 

Foto's

 

 

Wil je meer kunstwerken zien? Kijk dan hier!
 

Afbeeldingen

Op de kaart

Meer weten over ontwikkelingen in de Waalsprong?

www.waalsprong.nl

 

 

 

Cookie-instellingen