Oorlogsmonument De Oversteek - Marius van Beek

2080 keer bekeken

Hof van Holland, Woenderskamp en Koudenhoek (voormalig Broodkorf). Nu nog braakliggende terreinen aan de zuidrand van de Waalsprong met een geweldige ligging aan de Waal, pal naast het rivierpark. Straks het kloppende hart van de Waalsprong. Tot die tijd is er in dit gebied de wandel- en fietsroute met beeldende kunst Hof van HolLandArt.  De werken vertellen u het verhaal over de landschappelijke geschiedenis, de verwachte transformatie en de toekomstige ontwikkelingen. Zodat u ook nu al deze locaties kunt bezoeken en beleven.

Lees meer

Het monument 'De Oversteek' herinnert bezoekers aan de Slag om Nijmegen, waarbij 48 Amerikaanse militairen om het leven kwamen.

Het kunstwerk Film De Kunstenaar

Op woensdagmiddag 20 september 1944 landden in het kader van operatie 'Market Garden' eenheden van het 504 Parachutisten Infanterie Regimentin de uiterwaarden van de Waal. Onder zware beschietingen van de bezetter staken zij in opvouwbare bootjes van triplex en canvas de rivier over ter hoogte van de huidige elektriciteitscentrale. Hierbij kregen zij vuursteun van het 307 Airborne Genisten Bataljon. Deze elite eenheden maakten deel uit van de 82ste Airborne Divisie, onder leiding van generaal James M. Gavin.

Het kunstwerk

Parachutisten
De Amerikaanse parachutisten hadden al een lange en zware weg achter de rug. In juli 1943 waren ze vanuit Noord-Afrika op Sicilië geland en na deze slag namen ze deel aan veldslagen bij Anzio en Salerno in Zuid-Italië. Velen van hen vochten daarna ook tijdens D-day in Normandië (juni 1944). Het waren dus zeer ervaren parachutisten die tijdens de Slag om Nijmegen de Waal overstaken.

Klaarlichte dag
Generaal Gavin wilde de verkeers- en spoorbrug ook vanuit Lentse kant aanvallen, omdat de inname van bruggen vanuit Nijmeegse centrumzijde tot dan toe mislukt was. In een wanhoopspoging om bijtijds de Engelse para's in Arnhem te kunnen ontzetten, bedacht hij deze strategie. Zijn mannen beschouwden het als een pure zelfmoordactie om op klaarlichte dag en in het volle zicht van een zwaar bewapende en goed verschanste vijand de rivier over te steken. Ze hadden hier nooit op geoefend en het waren slechts fragiele Britse canvas bootjes die zij ter beschikking kregen.

Vele doden en gewonden
Toch voerden de troepen deze opdracht uit. Ze wilden hun Britse strijdmakkers in Arnhem niet in de steek laten. Het onmogelijke bleek toch mogelijk. Ondanks vele doden en gewonden, veroverden de para's de noordzijde van de bruggen, waardoor deze uiteindelijk geheel in geallieerde handen vielen. De oversteek werd voor deze Amerikaanse para's een van de felste en bloedigste gevechten uit hun leven.

Film

Over de kunstenaar
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Herman Jansen en huisarts prof. dr. Huygen. Beiden hadden de Tweede Wereldoorlog in Lent van zeer dichtbij meegemaakt en beseften wat voor offers de Amerikaanse soldaten daar hadden gebracht. Kunstenaar Marius van Beek heeft het kunstwerk ontworpen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 18 september 1984 door generaal James M. Gavin, indertijd bevelhebber van de Amerikaanse 82ste Airborne Divisie.

Wil je meer kunstwerken zien? Kijk dan hier 

Afbeeldingen

Op de kaart

Meer weten over ontwikkelingen in de Waalsprong?

www.waalsprong.nl

 

 

 

Cookie-instellingen